Itinerari B: Compartir i ensenyar

Per fomentar l’intercanvi intergeneracional i recollir la memòria dels socis que van viure de primera mà els darrers dies del franquisme i la recuperació democràtica, es preveuen activitats en què els socis grans compartiran la seva experiència amb altres socis més joves.

En aquest marc es preveu el següent:

 1. Els participants portaran fotografies, vídeos o altres tipus d’objectes dels anys compresos entre el 1978 i el 1982. A través d’aquests objectes, donaran testimoni dels primers anys de la Transició i, mitjançant els seus records, se’ls proposarà identificar materials patrimonials de l’Ateneu –noms de persones de les fotografies de l’entitat, persones participants en conferències gravades, context d’un esdeveniment concret…
 2. Tots els materials aportats seran digitalitzats, fet que permetrà mostrar als socis com es pot digitalitzar amb qualitat des d’un dispositiu mòbil, i com compartir-los i arxivar-los a la xarxa –els materials seran digitalitzats segons les condicions tècniques que segueix l’Ateneu pels seus projectes de digitalització catalans i internacionals.
 3. Socis voluntaris joves entrevistaran aquests socis, que explicaran el context de les fotografies. Aquest diàleg serà gravat i posteriorment se’n farà difusió.

En aquest sentit, la institució té projectes en la mateixa línia. Per exemple. el projecte Veus de la Transició que l’Ateneu està impulsant –digitalització i pujada a la xarxa dels àudios de totes les activitats que es van dur a terme a l’Ateneu entre els anys seixanta i noranta. Aquests materials podran ser utilitzats per reforçar les activitats amb els socis.

Pla d'activitats

Aquest itinerari, que fomentarà la participació dels socis, es desenvoluparà efectuant diverses activitats, que es duran a terme en diverses campanyes.
Es convocarà tots els socis a participar amb els objectes personals que vulguin portar. Totes les campanyes tindran la mateixa metodologia:

Convocatòria de socis

 • Es farà una convocatòria als socis a través dels canals habituals de difusió de l’entitat.
 • Es dedicarà una atenció especial als socis majors de 75 anys, als quals es convocarà telefònicament.
 • A partir del nombre de persones inscrit.

Activitat – Arribada dels socis participants

L’activitat s’iniciarà amb la recepció dels socis:

 • S’identificaran els socis i els objectes que han portat.
 • Es demanarà als socis dades descriptives mínimes de l’objecte.
 • S’agafarà l’objecte per digitalitzar-lo.

Activitat – Digitalització

 • Es farà una còpia digital de l’objecte i se’n farà una versió per al soci.
 • S’integraran les dades descriptives mínimes de l’objecte.

Activitat – Procés de descoberta

En paral·lel a la digitalització, els socis estaran actius:

 • Se’ls demanarà que identifiquin fotografies de l’època de l’Arxiu Històric (social tagging).
 • També se’ls demanarà si poden aportar algun comentari sobre les fotografies identificades que les pugui contextualitzar.

Activitat – Els experts (historiadors)

Un cop digitalitzat l’objecte, el soci mantindrà un diàleg amb un historiador. Aquest diàleg servirà per compartir la seva experiència i contextualitzar l’objecte.
Hi haurà diversos historiadors, que seran socis voluntaris de l’Ateneu.
El diàleg serà gravat i compartit al Portal de l’Experiència.


Activitat – Els experts (historiadors)

Entre els socis es farà una tertúlia sobre les temàtiques derivades dels objectes aportats.
La tertúlia serà gravada i compartida al Portal de l’Experiència.

(Visited 4 times, 1 visits today)